Έως και τις 31 Ιουλίου θα παραμείνει ανοικτή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα δύο «ανοικτά» καθεστώτα ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, τα οποία μέσω επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων και φορολογικών απαλλαγών θα «μοιράσουν» 500 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». Σημειώνεται ότι, καθώς ένα ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο μοχλεύει κατά μέσο όρο τρία ευρώ, με τα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.
Γενική Επιχειρηματικότητα
Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος Γενική Επιχειρηματικότητα ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, ενώ τα υπόλοιπα 210 εκατ. αφορούν φορολογικές απαλλαγές.
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:
-για μεγάλες επιχειρήσεις στο ποσό των 500.000 ευρώ,
-για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,
-για μικρές επιχειρήσεις στο ποσό των 150.000 ευρώ,
-για πολύ μικρές επιχειρήσεις στο ποσό των 100.000 ευρώ,
-για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν. 4019/2011 (Α’ 216), καθώς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4384/2016, στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι επιχειρήσεις που κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
-Ατομική επιχείρηση.
-Εμπορική εταιρεία.
-Συνεταιρισμός.
-Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).
-Εταιρείες υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
-Επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση καταχώρησής τους στο ΓΕΜΗ.
-Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους εφόσον:
α) δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημοσίου σκοπού,
β) δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών,
γ) δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
Οι επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες προς ενίσχυσης δαπάνες είναι οι εξής:
α) Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού.
Κτηριακά: η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτηριακών εγκαταστάσεων και ειδικών - βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτηρίων, οι κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 45% και ανά περίπτωση το ποσοστό αυτό μπορεί να διαμορφωθεί έως 80% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών. Αγορά του συνόλου των παγίων μιας επιχείρησης: (κτήρια, μηχανήματα, εξοπλισμός) εφόσον η μονάδα έχει παύσει τη λειτουργία της (τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός να είναι έως επτά ετών).
Εξοπλισμός: αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
Μισθώματα Χρηματοδοτικής Μίσθωσης: καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού υπό τον όρο ότι θα περιέλθουν στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη.
Εκσυγχρονισμός ειδικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων: εξαιρούνται οι κτηριακές εγκαταστάσεις.
β) Άυλα στοιχεία ενεργητικού.
Μεταφορά τεχνολογίας: μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.
Συστήματα διασφάλισης και ελέγχου: ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.
γ) Μισθολογικό κόστος.
Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας: αφορά θέσεις εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται μέσω της επένδυσης, διατηρείται στη συγκεκριμένη περιοχή για διάστημα πέντε ετών για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και τριών ετών για μικρές επιχειρήσεις, από την ημερομηνία πρώτης πλήρωσής τους.
δ) Λοιπές δαπάνες.
Συμβουλευτικές υπηρεσίες: μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δαπάνες εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων
Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. αφορούν φορολογικές απαλλαγές. Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, όπως και στη «Γενική Επιχειρηματικότητα».
Εξαιρούνται από το καθεστώς οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.
Δικαίωμα συμμετοχής στο καθεστώς έχουν οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές: ατομική επιχείρηση, εμπορική εταιρεία, συνεταιρισμός, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν. 4430/2016, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4384/2016, υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση καταχώρισής τους στο ΓΕΜΗ, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού και δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών.
Όροι συμμετοχής
Τα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς θα πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Δημιουργία νέας μονάδας.
2. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας. Η πρόσθετη δυναμικότητα της μονάδας λόγω του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνον εφόσον η υφιστάμενη δυναμικότητα της μονάδας μπορεί να πιστοποιηθεί από επίσημα στοιχεία τεκμηρίωσης.
3. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο οικονομικό έτος που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου.
Σε περίπτωση που κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου δεν έχει τουλάχιστον μία κλεισμένη διαχειριστική χρήση ή που στα υποβληθέντα οικονομικά στοιχεία δεν αποτυπώνεται η παραπάνω προϋπόθεση, τεκμαίρεται η μη πλήρωση του σχετικού κριτηρίου.
4. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας μεγάλης επιχείρησης με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται με τη δραστηριότητα που πρόκειται να εκσυγχρονιστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών οικονομικών ετών.
5. Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν σχετίζεται με τον πωλητή και αποκλείει την απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης.
Τα ποσοστά ενίσχυσης
Όπως προαναφέρθηκε, στο πλαίσιο του καθεστώτος οι μορφές ενίσχυσης που παρέχονται είναι η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και η φορολογική απαλλαγή.
Οι ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης παρέχονται στο 100% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης.
Αντίστοιχα, η ενίσχυση της επιχορήγησης παρέχεται σε ποσοστό που ορίζεται στο 70% των ανώτατων επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης. Η επιχορήγηση, ωστόσο, μπορεί φθάσει και στο 100%, όταν η επιχείρηση είναι εξωστρεφής ή καινοτόμος, προέρχεται από συγχώνευση, έχει αυξήσει την απασχόληση, είναι ΚΟΙΝΣΕΠ, δηλαδή δραστηριοποιείται σε βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές ή σε παραμεθόριες περιοχές.
Επίσης, το 100% του μέγιστου ύψους της επιχορήγησης μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις των οποίων το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και ιδίως σε: Αγαθονήσι, Κάλυμνο, Καστελόριζο, Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Σύμη και Χίο.
Πηγή: euro2day.gr