Η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση πάνω σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα αποτελούν καίριας σημασίας ζητήματα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεως. Η δε πιστοποίηση και δια βίου μάθηση σε τεχνικές ειδικότητες κρίνεται επιβεβλημένη από την ίδια την Αγορά, καθώς όπως έχει αναδειχθεί από πλήθος ερευνών, οι ελλείψεις σε δεξιότητες συνιστούν εμπόδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τη σύγχρονη ανταγωνιστική παραγωγή.
Διαπιστώνοντας την ανάγκη βελτίωσης των δεξιοτήτων σε τεχνικά επαγγέλματα κλάδων όπως του μετάλλου και όχι μόνο, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ)- «Νέοι Ορίζοντες» κατέθεσε, δια του β’ αντιπροέδρου του, Γιώργου Μαραντέλου, στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) σχέδιο πρότασης δράσης για την «Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Εξειδίκευση, Πιστοποίηση και Δια Βίου Μάθηση» σε Τεχνικές Ειδικότητες κλάδων, όπως του Μετάλλου.
Η Επιτροπή –στην οποία μετέχει ο ΣΕΘ ως ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους φορείς της τοπικής κοινωνίας με εκπρόσωπο τον κ. Γ. Μαραντέλο και αναπληρωτή του τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Συνδέσμου, Κυριάκο Τσαταλμπασίδη- συνεδρίασε τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΠΚΜ, καθώς και τη διατύπωση γνώμης για την επίλυσή των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Περιφέρειας.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης -«Νέοι Ορίζοντες», Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης, «η πρόταση σχεδιάστηκε με κύριο στόχο οι δράσεις υποστήριξης των εργαζομένων, ανέργων, ευάλωτων κοινωνικά ομάδων να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων (σ.σ. οι κλάδοι θα συγκεκριμενοποιηθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε εξειδικευμένο και καταρτισμένο –πιστοποιημένο προσωπικό στις ειδικότητες στις οποίες παρουσιάζεται έλλειψη με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους».
Το Σχέδιο Πρότασης που κατέθεσε ο Σύνδεσμος βασίζεται στη δυναμική της περιοχής παρέμβασης (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας). Το δε προτεινόμενο έργο –όπως εξήγησε ο κ. Μαραντέλος στη διάρκεια της συνεδρίασης- «ενισχύει την προώθηση της βασικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της ενημέρωσης και εξειδίκευσης στις τεχνολογικές εξελίξεις και μεθόδους, της ανταλλαγής καλών πρακτικών και τη διάχυση της μάθησης μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων πρόσληψης και μόνιμης απασχόλησης ειδικευμένου, πιστοποιημένου τεχνικού προσωπικού και εργαλείων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους. Σκοπός είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης τόσο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, όσο και σε νέες, ιδιαίτερα στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας».
Οι 7 άξονες της πρότασης Η προτεινόμενη –από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες»- Πράξη περιλαμβάνει 7 θεματικές κατηγορίες:
1. Μελέτες σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.
2. Προγράμματα Βασικής Εκπαίδευσης για τις τεχνικές ειδικότητες που θα καθοριστούν από τη διαβούλευση.
3. Προγράμματα Κατάρτισης, Εξειδίκευσης και Πιστοποίησης για τις τεχνικές ειδικότητες.
4. Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης τεχνιτών σχετικά με τις συνεχείς εξελίξεις για τις τεχνικές ειδικότητες που εστιάζει η πρόταση.
5. Συντονισμός και διαχείριση της υλοποίησης της πρότασης από τους εταίρους.
6. Δράσεις προβολής- ενημέρωσης- πληροφόρησης και αξιολόγησης των ωφελούμενων και διαδικασιών συμμετοχής στα τμήματα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Πιστοποίησης και Δια Βίου Μάθησης που θα δημιουργηθούν και θα υλοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος.
7. Πληροφόρηση – συμβουλευτική – υποστήριξη προς τους εργοδότες, καθώς επίσης και ανάλογη συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για ανέργους και επιχειρήσεις και άλλους φορείς εκπροσώπησης και υποστήριξης ευάλωτων ομάδων. Σε ποιους απευθύνεται το σχέδιο Οι ομάδες – στόχοι, στις οποίες απευθύνεται το προτεινόμενο από τον Σύνδεσμο Σχέδιο Δράσης, αφορούν σε ήδη εργαζόμενους και άτομα τα οποία προέρχονται από τις παρακάτω ευάλωτες κοινωνικές ομάδες:
• Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα
• Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας / απειλούμενα από φτώχεια
• Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών
• Παλιννοστούντες / μετανάστες
• Άτομα με αναπηρία (σαν γενικότερη προτεραιότητα στη σύμπραξη ανεξαρτήτως στατιστικών δεδομένων και ερευνών).
Η γεωγραφική εμβέλεια του Σχεδίου Δράσης «Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Εξειδίκευση και Δια Βίου Μάθηση σε Τεχνικές Ειδικότητες των κλάδων Μετάλλου, ……» προτείνεται να καλύπτει το σύνολο των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ή Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόταση ψηφίσματος για την Αγιά Σοφιά
Στο πλαίσιο της πρώτης πανηγυρικής συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης της ΠΚΜ ο κ. Γιώργος Μαραντέλος, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης –«Νέοι Ορίζοντες», κατέθεσε και μια δεύτερη πρόταση η οποία αφορά στην έκδοση ψηφίσματος κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η πρόταση του κ. Μαραντέλου έγινε δεκτή από τον πρόεδρο τής επιτροπής, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και με ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό ψήφισμα όπου θα εκφράζεται η αντίθεση του Σώματος για την προκλητική απόφαση τού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.