Ρεύμα: Μίνι παράταση στις έξτρα επιδοτήσεις σε μικρές επιχειρήσεις

25/05/2023

Παράταση έως τον Ιούνιο και όχι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις πρόσθετες επιδοτήσεις σε μικρές επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι και 35 kVA, καθώς και αρτοποιεία και αγρότες, ανεξαρτήτου ορίου παροχής.

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος αυτού μέχρι τέλη του έτους, με επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, η ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια και σε ΦΕΚ, περιορίζει την ισχύ του μέχρι και τον Ιούνιο. Καθώς δεν συμπεριλαμβάνει αλλαγή στη φόρμουλα εφαρμογής, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις εταιρείες προμήθειας, προφανώς, λόγω των εκλογών, επιλέχθηκε η μικρή παράταση για να είναι καλυμμένες οι πρόσθετες επιδοτήσεις για ένα μήνα ακόμη. Από κει και πέρα, το πρόβλημα ανάκτησης των ποσών που έδωσαν ήδη σχεδόν όλοι οι προμηθευτές στους πελάτες τους παραπέμπεται να λυθεί από την επόμενη κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την παροχή νέας στήριξης για ένα εξάμηνο ακόμη.

 Η ΚΥΑ ήταν αναμενόμενη μετά την εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που γνωστοποιήθηκε στις 17 Μαΐου. Αντί, όμως, να καλύπτει και τις νέες επιδοτήσεις ως τα τέλη του έτους, επελέγη η προσωρινή επέκταση ως τον Ιούνιο. Η αγορά, εξάλλου, όπως έγραψε το Euro2day.gr, δεν ανέμενε ότι θα έχει και διορθωτική πρόβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να επιστραφούν τα ποσά που διέθεσαν οι προμηθευτές σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών από τον Ιανουάριο του 2022. Και γιατί ο χρόνος ήταν εξαιρετικά περιορισμένος αλλά, κυρίως, διότι λόγω προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε, υποστηρίζει η αγορά, να δυσαρεστήσει 1.250.000 καταναλωτές, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που «χτύπησε ταβάνι» στο ύψος των κρατικών ενισχύσεων που δικαιούνται, συνεπώς, θα έπρεπε να επιστρέψουν τα υπερβάλλοντα ποσά.

Άφησε, λοιπόν, το πρόβλημα να διαιωνίζεται για το σύνολο σχεδόν των εταιρειών προμήθειας, πλην δύο που δεν έδωσαν τις πρόσθετες επιδοτήσεις στους πελάτες τους. Το μεγαλύτερο μερίδιο, τα 2/3, από το ποσό που διατέθηκε και υπολογίζεται περί τα 700 εκατ. ευρώ, διεκδικεί να πάρει πίσω η ΔEΗ. Να θυμίσουμε ότι το αρχικό ποσό που ενέκρινε η Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2022 ήταν 800 εκατ. ευρώ.

Πηγές της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr εξέφρασαν την άποψη ότι η επόμενη κυβέρνηση «θέλει, δεν θέλει, θα επιλύσει το ζήτημα επιστροφής των ποσών στους προμηθευτές». Πρώτον, γιατί θα έχει αφήσει πίσω την προεκλογική περίοδο και δεύτερον, γιατί δεν θα επιθυμούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια καταγγελία προς την DG Comp.

Προφανώς, αυτός είναι ο λόγος, λέει η αγορά, για τη μικρή επέκταση του προγράμματος. Ενδεχομένως, όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να συνδεθεί η νέα στήριξη με την υποχρεωτική υποβολή από τον πελάτη στον προμηθευτή της υπεύθυνης δήλωσης, με την οποία θα δηλώνει ότι δεν έχει υπερβεί τα όρια των κρατικών ενισχύσεων που δικαιούται. «Θέλεις πρόσθετη επιδότηση; συμπλήρωσε τη δήλωση».

Έτσι, όπως προτείνεται από την αγορά, όποιος αρνηθεί να συμπληρώσει τη δήλωση να θεωρείται ότι εισέπραξε ποσά αχρεωστήτως καταβληθέντα, οπότε οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκκινήσουν διαδικασία καταλογισμού. «Υπό τον φόβο του καταλογισμού, ενδεχομένως, να μπορούν να συλλεχθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις», υποστήριξε πηγή με γνώση του όλου θέματος.

Σήμερα, ελάχιστος αριθμός από τους καταναλωτές αυτής της κατηγορίας έχει επιστρέψει στον πάροχό του την υπεύθυνη δήλωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι προμηθευτές να ανακτήσουν τα ποσά που διέθεσαν, γιατί ο ΔΑΠΕΕΠ, για να μπορέσει να εκταμιεύσει τις επιστροφές από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, απαιτεί -και δικαίως- τις υπεύθυνες δηλώσεις και όχι απλά τιμολόγια των εταιρειών.

Πηγή: euro2day.gr