Θεσσαλονίκη: Σε δημόσια διαβούλευση το ΕΠΣ για το παραλιακό μέτωπο

19/11/2021

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σε συνάντηση εργασίας (στις 19/11), στην έδρα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, οι Δήμαρχοι Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Μιχάλης Παπαστεργίου.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ετέθη ήδη σε δημόσια διαβούλευση και η πρώτη συνάντηση εργασίας αφορούσε στην παρουσίασή του στους επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης, στους οποίους αφορούν άμεσα οι προβλέψεις του, ώστε να κάνουν και οι ίδιοι τις παρατηρήσεις τους, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει 45 μέρες.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, σ’ αυτό το στάδιο θα αποτυπωθούν τα σχόλια και οι προτάσεις τόσο των φορέων της Θεσσαλονίκης, όσο και των πολιτών, ώστε έπειτα από αξιολόγηση να προκύψει το τελικό σχέδιο προς έγκριση.

«Όλα τα βήματα που καταφέραμε να κάνουμε ήταν βήματα ουσίας, καθώς μόλις έχουμε και την οριστική του έγκριση, η διαδικασία αδειοδοτήσεων για τις παρεμβάσεις που θα προβλέπονται σε όλο το μήκος των 40 χιλιομέτρων του παραλιακού μετώπου και στους επτά Δήμους θα είναι και γρήγορη και απλή. Με αυτόν τον τρόπο και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημιουργούμε τη μεγάλη εικόνα ένα παραλιακό μέτωπο αναβαθμισμένο, προσβάσιμο στους συμπολίτες μας, που θα αποτελεί ταυτόχρονα ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι επιμέρους στόχοι του ενιαίου, ρυθμισμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου, είναι:

1.Η δημιουργία συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και άξονα περιπάτου.

2.Η απρόσκοπτη μετακίνηση με ποδήλατο εντός αυτής της ζώνης.

3.Η κατάργηση της ασυνέχειας και η ενοποίηση των ιστορικών τόπων με τα νέα τοπόσημα αναφοράς της πόλης, έτσι ώστε να αποτελέσουν περιεχόμενο της νέας ταυτότητας της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης, είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για να ωριμάσουν γρήγορα και να υλοποιηθούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις όπως:

-Η περιβαλλοντική αναβάθμιση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου.

-Η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου.

-Η δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού.

-Η δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας.

-Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στην Παλιά Παραλία έως το Λευκό Πύργο.

-Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στη Νέα Παραλία και στην περιοχή των ιστιοπλοϊκών ομίλων.

-Η δημιουργία μητροπολιτικού πόλου ναυταθλητισμού και αθλημάτων κολύμβησης στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.

-Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στο παραλιακό τμήμα του Δήμου Καλαμαριάς.

-Η δημιουργία αστικής τεχνητής κολυμβητικής περιοχής στην πλαζ Αρετσούς.

-Η ανάπτυξη νέου μητροπολιτικού υπερτοπικού πόλου αστικών λειτουργιών, με την πολεοδόμηση τμήματος της παραλιακή περιοχής του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

-Η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου στην έκταση του ΑΠΘ κοντά στο αεροδρόμιο.

-Η χωροθέτηση Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

-Και η επανάκτηση του ρόλου της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού ως κύριας ζώνης αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

«Όλα αυτά τα σημαντικά έργα συντελούν στη δημιουργία νέων περιοχών ελευθέρων και κοινόχρηστων χώρων, που θα ξεπερνούν σε έκταση τα 1.000 στρέμματα. Η ολοκλήρωση και η υψηλού επιπέδου θεσμική έγκριση με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το όραμά μας, για ένα ανοιχτό για όλους τους πολίτες παράκτιο μέτωπο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών στο εξής τόνισε πως είναι το εξής:

-Ιανουάριος 2022: ολοκλήρωση δημόσιας διαβούλευσης.

-Φεβρουάριος 2022: ολοκλήρωση αξιολόγησης και ενσωμάτωσης σχολίων, προτάσεων και διορθώσεων – Τελικό σχέδιο.

-Μάρτιος 2022: έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου.

-Απρίλιος 2022: έγκριση σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων).

-Αμέσως μετά: προώθηση του σχεδίου στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

-Νοέμβριος 2022: γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Δεκέμβριος 2022: υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη Θεσσαλονίκη γιατί έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε μια δουλειά δύο ετών. Είναι ένας σημαντικό έργο που δεν αφορά μόνο εμάς αλλά τις επόμενες γενιές, καθώς μέσα από αυτό το έργο θα καθορίσουμε τη φυσιογνωμία της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά να κάνουμε. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τον Δεκέμβριο του 2022 θα έχουμε στα χέρια μας το Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τα έργα. Σε αυτήν την προσπάθεια πιστεύω ότι θα έχουμε όλους τους Θεσσαλονικείς μαζί μας. Εμείς είμαστε εδώ να τους ακούσουμε, να διορθώσουμε πιθανά λάθη και να ακούσουμε την κριτική τους χωρίς προαπαιτούμενα», επισήμανε ο κ. Μπίλλιας.

Αναλυτικά, με χάρτες και διαγράμματα, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο εξής link: https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=62&proclid=5048.