Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας: Έως 31/1/2021 οι αιτήσεις

27/12/2020

Το ποσό των 87,5 εκατ. ευρώ παραμένει διαθέσιμο για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας».

Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (31/1/2021) στο πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση 4.446 επενδυτικά σχέδια, ύψους 312,5 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία απόφαση ένταξης άλλων 365 νέων επιχειρηματικών σχεδίων στο εν λόγω πρόγραμμα, με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 26,5 εκατ. ευρώ, δημοσιοποιήθηκε στις 21/12/2020. Με βάση το μέσο ύψος της ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται σε 70.000 ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό των 87,5 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακόμη 1.250 μικρές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική αλλά και την εξωτερική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια για εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, καθώς και για το σύνολο των δοκιμών και ελέγχων ποιότητας που απαιτούνται για την πιστοποίηση και συμμόρφωση των προϊόντων σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή και χωρών εκτός Ε.Ε.

Μέσω του προγράμματος, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν επιδότηση από 50% έως το 65% του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου που θα υποβάλουν και το οποίο θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι
Από το πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» ενισχύονται αποκλειστικά υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής 2003/361/Ε.Κ., οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης:

-έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις,

-διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης,

-έχουν τουλάχιστον δύο ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.

Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν -κατά προτεραιότητα- τους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ): Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, Υγεία, Υλικά - Κατασκευές.

Όροι και προϋποθέσεις
Όπως ορίζει το πρόγραμμα, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ. Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 20.000 ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα και δεν μπορούν να υποβληθούν. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης - ελέγχου αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Επισημαίνεται ότι δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στους πρώτους 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός θα απομειώνεται κατά το ποσό που το ποσό του αιτήματος επαλήθευσης υπολείπεται του 30% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Στο πλαίσιο της δράσης χρηματοδοτούνται οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

-Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και εν γένει εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της.

-Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τυποποίηση ή συμμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας / προϊόντων με εθνικά, εναρμονισμένα και προαιρετικά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα.

-Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης - εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

-Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή και χωρών εκτός Ε.Ε. (πρότυπα χωρών προορισμού).

Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για:

α) μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού,

β) τεχνικές μελέτες μηχανικού,

γ) συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικές με σχεδιασμό συσκευασίας, ετικέτας,

δ) ψηφιακή προβολή,

ε) μεταφορικά μέσα και

στ) υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου.

Η ιδιωτική συμμετοχή
Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή και δάνειο. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί δάνειο θα πρέπει να έχει τη μορφή τραπεζικού δανείου ή ομολογιακού δανείου εκδιδομένου σε δημόσια ή μη εγγραφή, ή δανείου από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.

Επιτρέπεται η χρήση του αλληλόχρεου λογαριασμού, εφόσον υπάρχει ξεχωριστή πράξη στον εν λόγω λογαριασμό από την οποία να προκύπτει ότι το δάνειο προορίζεται για την υλοποίηση της επένδυσης με σαφή αναφορά των όρων σύναψης. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί είναι δυνατόν να συνδυάζεται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ.